månadsarkiv: augusti 2015

Vi trivs på cykel

31 augusti 2015

Att cykla är ett nytt sätt att leva. Nu har vi haft våra racercyklar i två månader och det känns riktigt bra, vi trivs med att cykla. Turerna har blivit längre och med detta även belastningen på kroppen.

47 km trampade vi den 22 augusti och på slutet var jag riktigt trött. Tro det eller ej men nu har jag ramlat för andra gången, inte cyklat omkull utan ramlat omkull. Första gången jag ramlade var på första turen den 27 juni, vi ska stanna för att dricka, vi saktar ner, jag klickar ur, men… jag drar inte foten de få millimeter som krävs för att få loss foten. Jag står helt stilla och ramlar åt vänster. Till saken hör att vi bara är ca. 50 meter från en busshållplats med väntande personer, måste sett heldump ut. Andra ramlingen sker i slutet på vår 47 kilometare, vi närmar oss Norra vägen och jag ska bara rulla ut på vägen, det kommer flera bilar så jag tar ett ärevarv på 10-12 meter och kommer ut mot Norra vägen igen men det kommer än fler bilar och jag inser att jag inte kan cykla ut. Trött som jag är så står jag återigen helt still, missar att koppla ur och tro det eller ej, denna gång ramlar jag åt höger. Känns riktigt dumt men det är bara att kliva upp igen.

När vi cyklar längre känns det mer i kroppen vad som inte är riktigt bra, Christina har redan bytt sadel och jag har fått tips av en jobbkollega på en bra sadel då jag får ont i ryggen, eller rättare sagt i ländryggen i närheten av mitt diskbråck. Sagt och gjort, en ny sadel Fizik Aliante köps och monteras. det känns bra även på lite längre turer.

Under augusti trampar jag runt 336 km och Christina 264 km, vi är nöjda och stolta med detta.

Viktmässigt har jag kommit ner till 81,6 kg vilket är ett tapp på 7 kg, riktigt bra.

Vi trampar vidare mot höst.

81,6 kg den 26 augusti, -7,1 kg på 2 månader är bra.

81,6 kg den 26 augusti, -7,1 kg på 2 månader är bra.

Hästen som förändrade bilvärlden – Ponycar

Hästen som förändrade bilvärlden och begreppet Ponycar var ett faktum.

1964½ Årsmodell

1964½ Årsmodell

Fakta om Bil FWG986

  • Tillverkningsår 1964
  • Chassinummer 5F08D114353
    • 5 = Årsmodell enl. Ford 1965
    • F = Tillverkad i Dearborn
    • 08 = Convertible
    • D = D=V8 289 cui
    • 114353 = 14 353 tillverkade bil
  • Motor V8 289 cui (ca. 4,7 liter)
  • Motoreffekt 155 kW / 210 hk
  • Växellåda manuell
  • Importerad till Sverige 1971-09-14

Mannen bakom bilen som tog alla med häpnad är Lido Anthony ”Lee” Iacocca. Iacocca började sin yrkesbana på Ford som tekniker men bad om förflyttning till bilförsäljning och marknadsföring. I mitten på 50-talet gick bilförsäljningen trögt i USA och Iacocca kom med en ny försäljningskampanj. Kampanjen ”56 for ’56″ erbjöd kunden att köpa en ny bil av -56 års modell med 20% i handpenning och 56$ i månatlig avbetalning under 3 år. Kampanjen blomstrade och Iacocca kallades till Dearborn i Michigan där han snabbt avancerade och 1969 utsågs Iacocca till vice ordförande för bil och lastbilsdivisionen. Iacocca blev under en kortare period ordförande för Ford Motor Company men efter att drabbat samman med Henry Ford II fick han sparken 1978.

Redan i slutet på det glada femtiotalet växte en helt ny biltyp fram i Iacoccas huvud. Idéen om en sportig kompakt bil som skulle förändra bilvärden var född. Tiden för fläskiga jänkare var förbi, i alla fall för ungdomarna som skulle köpa bil. Trenden vek av mot sportbilar som Ford Thunderbird och Chevrolet Corvette men dessa var för dyra och opraktiska. Fords första tanke på en billigare bil var en skiss på en 2-sitsig sportbil i litet format. Konceptbilen Mustang I skissades fram men Iacocca ändrade konceptbilen då han såg ett större behov av en mer praktisk bil än en 2-sitsig bil. Mustang 1 drog stor uppmärksamhet till sig av sportbilsfans och den breda massan men Iacocca skissade redan på Mustang II och konceptbilen visades 1963. Bilen var en 4-sitsig bil med kompakta mått. Sportigt utseende och praktiska egenskaper var helt rätt.

Iacocca lyckades övertyga Fords ledning och Ford sköt brett redan från början. 2 372 dollar för en basbil var billigt men med diverse options och utrustning kunde priset lätt fördubblas. Idéen som Iacocca födde var ganska enkel men fungerade osannolikt bra. Alla skulle ha råd att köpa en Mustang och Mustangen såg sportig ut redan i basutförandet men för de som hade extra pengar att satsa kunde bilen göra mer personlig, finare inredning, fräcka detaljer och vassare prestandamotorer förhöjde sportigheten och det lockade många unga köpare.

1964 i april valde Ford att visa den färdiga bilen och direkt därefter startade produktionen av den nya sportiga Mustangen. Normalt visade biltillverkarna inte sina nyheter förrän på hösten men Fords visning visade sig vara en otrolig timing. Produktionen av årsmodell 1965 startade alltså redan i april 1964 och Ford förlängde i praktiken bara modellåret 1965 och kallade modellen -64½. Faktum är att det skiljer ganska mycket mot den riktiga -65:an. -64½ hade antingen en rak 6:a på 101 hästar eller en V8:a på 164 hästar men båda dessa motorer försvann när den ”riktiga” 65:an släpptes. Egentligen har Ford aldrig erkänt -64½ som en enskild årsmodell.

Att Ford lyckades med att hålla priset nere på Mustangen var att de använde standarddelar direkt från hyllan och som satt i Ford Falcon. Det var bilens design, format och utbud som gjorde den så otroligt populär. Succén var ett faktum och Fords kalkyler sprack tämligen omgående då kalkylen sa att det skulle produceras 100.000 bilar under premiäråret men när året var slut hade hela 559.451 bilar sålts varav 260.000 producerats. 17 augusti 1964 började årsmodell -65 att tillverkas. 559.451 sålda bilar är en imponerande siffa med tanke på att det såldes ca. 7 miljoner bilar i USA 1964.

Konkurrenteran hade inget svar på Fords succé och paniken att hitta något motdrag som kunde slå ut nykomlingen var påtaglig. Corvair var Chevrolets svansdrivna modell som hoppet stod till men när den inte svarade upp mot Mustangen tvingades Chevrolet ta fram sin Camaro. Att ta fram en ny bil tar tid och Fords förtagsledning räknade stora högar med pengar och dessa högar bara växt och växte. 100.000 bilar sålda på fyra månader, 680.989 bilar tillverkades fram till augusti 1965 när årsmodell 1966 började produceras. I mars 1966 hade en miljon Mustanger producerats och sålts. Inte undra på att paniken hos konkurrenterna skapade panik och de sprang mest runt som yra höns. Idag är Mustangen en klassiker på egna meriter utan konkurrens och varje årsmodell och utrustning har sin tjusning.

Ford Mustang 1962 Konceptbilen

Mustang I skapades redan 1962 som konceptbil men var aldrig tänkt att den skulle gå i produktion, syftet var att skapa uppståndelse. Tidigt på 1960-talet fanns det mängder med amerikanska ungdomar som krävde ett nytt tänkande vad gäller bilar, tiden med stora vräkiga bilar med fenor var förbi. De moderna ungdomarna krävde en bil med gränslös energi.

Ford Motor Companys chef för bildivisionen Lee Iacocca förstod tidigt vilken potential dessa ungdomar födda på 1940-talet hade. En enorm outnyttjad marknad fanns tillgänglig för biltillverkarna. Lee Iacocca med sitt duktiga team av designers och ingenjörer bestämde sig för att skapa en bil som uppfyllde de moderna ungdomarnas önskningar och spänningssökande.

Lee Iacocca förutspådde tre stora säljargument – Sportig design, bra prestanda och till ett rimligt pris. Uppfylldes dessa krav skulle succén vara ett faktum. Mustang var lösningen på det hela.

Fords designers och formgivare arbetade frenetiskt för att komma med en designs som ingen tidigare skådat. Gene Bordinat var vid denna tidpunkt ansvarig för styling och iscensatte sommaren 1962 en tävling för Fords designers. Designers arbetade frenetiskt non-stop under två veckor och skapade sju olika modeller i lera innan Joe Oros valde en modell som vinnare.

Ford gick igenom flera modeller innan Mustangen valdes. Mustangens tidiga konstruktioner var mer känd som en ”Special Falcon” som senare kom att heta Cougar. Komiskt nog var det Joe Oros som namngav Cougar. I början av 1960-talet var Italien trendsättande i USA och Torino (det italienska namnet för staden Turin) var det hetaste namnet för den nya bilmodellen. Till exempel övervägdes Torino som annonsnamn men Ford ville att den nya sportiga ungdomsbilen skulle säljas som en amerikansk bil med amerikanskt namn och Torino föll bort (vilken tur).  Fords VD Henry Ford II ville kalla den nya bilen T-Bird II men det fanns fler viljor till namnet på den nya bilen och namn som Cougar, Bronco, Puma, Cheeta, Colt och Mustang fanns på listan. Efter flera strategiska möten valdes Mustang Moniker.

1962 Ford Mustang Moniker Konceptbilen

1962 Ford Mustang Moniker Konceptbilen

50 år i USA

Snart fyller Christina och jag 50 år och vi kommer att tillbringa dryga två veckor i USA. Ska bli så kul. Vi har en hel del att planera innan resan går av stapeln.

  • Vart ska vi flyga från?
  • Vart ska vi flyga till?
  • Vilka städer och platser ska vi besöka?
  • Hur länge ska vi vara i respektive stad/ort?
  • Vilken bil ska vi hyra
  • Vilka släktingar har vi möjlighet att träffa?
  • När ska vi flyga hem och vart ifrån ?

Vi har sparat till denna resa sedan vi fyllde 35 år och nu äntligen är vi på väg, om än bara i tankar och planering, men ack så kul det ska bli. Som det ser ut i nu så kommer både Michael och Kevin att åka med. Jag har en dröm om att starta USA-äventyret i Fan Francisco och tillbringa 3-4 dagar där. Vi hyr bil och kör söderut på Highway One mot Los Angeles och tar ett nattligt stopp på vägen. Väl framme i Los Angeles så stannar vi 4-5 dagar innan vi åker vidare till San Diego för en natt. Las Vegas står naturligtvis på menyn med 2-3 övernattningar och ett dagsbesök i Grand Canyon är prioriterat. Efter denna tripp kanske vi flyger upp till Chicago för att avsluta med 2-4 dagar innan vi återvänder till moder Sverige.

Går allt i lås så kommer vi att ha upplevt mycket att minnas och vi kommer att komma hem med fylld hårddisk, massor av kort och mycket att berätta.

Vi kommer med all säkerhet att boka flyg till USA i början på nästa år och även hemresan. Vad som händer däremellan kommer att bli en underbar upplevelse.

1963 Uppdraget – Prisvärd sportbil

Henry Ford II är till stor del delaktig i Mustangens födelse då han förutspådde:

  1. Frånvaro av en prisvärd amerikansk sportbil
  2. Stora framgångar för engelska Jaguar, Austin Healy och Triumph
  3. Beslutet att avbryta Fords produktion av 2-sitsiga Thunderbird

Fords ledning och framförallt Lee Iacocca uppfattar att den amerikanska drömmen är att köpa en amerikansk sportbil. Fords framgångar i slutet på 1950-talet är på väg att ebba ut och försäljningen går trögt så nya tag är ett krav för att överleva. Amerika står dessutom inför en baby-boom och marknaden kräver en bil som klarar av detta.

Planerna går ut på att bygga vidare på plattformen från Ford Falcon diskuters ingående innan en enda skiss görs. Målet är att ta fram en bil som ingen tidigare skådat. Joe Oros och David Ash är huvudansvariga för designen såväl interiört som exteriört. Svart tak, lång front med en kort bakre design sätter sin speciella prägel på Mustangen. Tiffany Awards tilldelar Ford Guldmedalj i amerikansk design för den unika designen.

Prototypen Mustang II vissas upp på amerikanska Grand Prix och många höjer på ögonbrynen för Mustangens säregna drag med lång huv, 108 tums hjulbas, speciella hjulhus och trippla bakljus.

1963 Prototyp Mustang Back

1963 Prototyp Mustang Back

1963 Prototyp Mustang Front

1963 Prototyp Mustang Front

Ny sida :)

Välkommen till gusson.se.

Posted by Gredos om 06 mars, 2015

Verkar vara tvungen att byta bloggportal då bloggsida.se ligger helt nere senaste veckan och jag har ingen aning varför. Kör på denna tills vidare men tyvärr så är kanske de gamla inläggen ett minne blott om inte den gamla sidan kommer upp i skarpt läge igen. Får nog dock betrakta http://glenndon.bloggsida.se/ som ett minne blott. Lite vemodigt är det trotts allt, runt 200 inlägg borta men varför gråta över spilld mjölk?

Ångra aldrig det du gjort, ångra det du inte gjort.

50 år på Gran Canaria

onsdag 5 augusti 2015 Kalmar, Sweden

Vi närmar oss 50 bast med en otrolig hastighet.

Jag fyller ju i augusti så för min del passar det perfekt men Madame Christina fyller drygt ett halvår före mig och vad ska vi hitta på då? Jaa vad finns att göra i ”närområdet”? Inte så mycket i februari som är varmt och skönt. Vi kollar lite på vad Gran Canaria har att erbjuda? Puerto Rico är det som vi hittar som bästa alternativ och vi väljer att boka detta. Hotell Clubhotel Riu Vistamar är det vi satsar på och för första gången så ska vi prova på ”all inclusive” vilket låter behagligt.

Gran Canaria har väl alla svenskar åkt till? Pytsan, inte vi så detta blir en helt ny erfarenhet och så även all inclusive. Spännande.

Det ska bli skönt att flyga från Kalmar och det bästa med att flyga från Kalmar är när vi kommer hem har vi bara 7 minuter från att vi fått väskorna är vi hemma.

Längtar redan till februari!